Bun venit, vizitatorule! [ Creaza cont nou | Autentificarerss  |  tw

Mănăstirea PĂTRĂUŢI

Scris 4 august 2010 de in Manastiri din Bucovina | Nu sunt comentarii

Biserica înălţată de Ştefan cel Mare în 1487, este cea mai redusă ca proporţii dintre ctitoriile sale şi singura destinată a fi mănăstire de călugăriţe, “…lăcaş pentru ostaşii răniţi în războaie”. Lucrările de zidire a bisericii din Pătrăuţi, lângă Suceava, cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci, au început la 13 iunie 1487. Iniţial aici a existat un tablou votiv reprezentând pe domnitor şi familia (azi repictat).

Biserica „Sfânta Cruce” din Pătrăuţi e situată aproape de oraşul Suceava, pe partea dreaptă a drumului dinspre nord-vest, care duce spre Radauti, în valea râului Suceava. Astfel ascunsă foarte bine în păduri, satul Pătrăuţi a fost ales ca locaţie pentru unica mănăstire de măicuţe fondată de către Ştefan cel Mare. Biserica a fost construită în 1487, aşa cum scrie pe inscripţia comemorativă de la intrare.

Împreună cu biserica din Milişăuţi, cea din Pătrăuţi a marcat începutul unei campanii lungi, legendare, de construire a cunoscutului domnitor moldovean. Ştefan a dotat mănăstirea cu toate cele necesare, dar aceasta din urmă nu s-a putut opune vicisitudinilor secolelor, fiind la un moment dat abandonată.

YouTube previzualizare imagini

În 1711, Episcopul de Rădăuţi a hotărât să întemeieze din nou mănăstirea, dar în 1775 Bucovina a devenit parte a Imperiului Habsburgic şi la scurt timp biserica a devenit biserica enoriaşilor.

Turnul bisericii Patrauti.

Unele fresce din interiorul bisericii au fost pictate imediat după ce construcţia a fost terminată, altele au fost pictate după zece ani, în timpul ultimului deceniu din al XV-lea secol. Acestea nu sunt restaurate, sunt foarte întunecate şi acoperite cu praf şi cu funingine de la lumânări, dar ceea ce e vizibil e dominat de lumina galbenă. Frescele reprezintă munca unui artist desăvârşit, multe din chipurile sfinţilor părând portrete actuale. S-a crezut că fie artistul a venit din Imperiul Bizantin, care a fost cucerit de către turci cu doar câteva decenii înainte, sau acesta a fost instruit în stilul bizantin de a picta.

  • Adresa: Com. Pătrăuţi, Jud. Suceava.
  • Hram: Înălţarea Sfintei Cruci – 14 Septembrie.

Sursa: www.romanianmonasteries.org

Parerea ta