Bun venit, vizitatorule! [ Creaza cont nou | Autentificarerss  |  tw

Marginea

Scris 17 iulie 2010 de in Asezari Bucovinene | Nu sunt comentarii

Localitatea Marginea este amplasata, din punct de vedere geografic, la contactul Podisului Sucevei cu Obcina Mare, pe drumul ce leaga Radautiul de Campulung Moldovenesc.

Denumirea comunei Marginea provine de la faptul ca localitatea este situata la marginea padurii. Dupa alte pareri originea toponimului de Marginea ar fi de natura politica, respectiv granita sau un hotar de tara.

Prezenta unui cadru natural deosebit, de contact, cu rauri repezi si pajisti presarate de asezari temporare de vara, confera plaiurilor bucovinene o functie prioritar turistica, pretabila agroturismului.

Principalele atractii:

Pe harta turistica a Bucovinei, Marginea apare ca un centru al artei populare, in primul rand datorita ceramicii neagre realizata aici, ce dateaza din neolitic. Ea a fost identificata in cadrul culturilor Horodistea-Floresti si La Tene, ultima fiind perioada de inflorire a ceramicii negre geto-dacice. In secolele XII-XV, ceramica neagra cunoaste o puternica dezvoltare, mai ales in nordul Moldovei. Marginea a ramas pana astazi cel mai renumit sat din tara noastra, care produce ceramica de acest tip, prin vechea tehnica preistorica de ardere inabusita (reducatoare) si de ornamente prin lustruirea cu ajutorul unei pietre de rau (cremene).

In prezent, familiile de olari: Magopat si Pascaniuc continua mestesugul producind doua feluri de ceramica: neagra si smaltuita.

, , , ,

Visited 1 time

Recomanda pagina   Print This Post

Parerea ta

Va recomandam


Adauga Oferta ta